Megfigyelők

2024.04.26. 17:00

Egy „menekülttábor” körüli konfliktust is kezelniük kellett a szolnoki tanfolyam hallgatóinak

Újabb háromhetes nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam kezdődött április 8-án a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A tanfolyam április 26-án a kiképzésről szóló oklevél-átadással ért véget, mely után a résztvevőknek lehetőségük lesz nemzetközi missziókban katonai megfigyelői szolgálat teljesítésére.

Mészáros Géza

Még április elején, tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött meg a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC) a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A háromhetes tanfolyam huszonöt résztvevője közül tizenheten külföldről érkeztek: Azerbajdzsán, Kanada, Kína, Ecuador, Egyiptom, Olaszország, Elefántcsontpart, Kazahsztán, Maldív-szigetek, Mexikó, Marokkó, Észak-Macedónia, Pakisztán, Szerbia, Szlovákia, Tanzánia, valamint az Egyesült Államok delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve hét katona és egy rendőr vett részt a tanfolyamon.

tanfolyam,helikopter dandár,megfigyelés,katonák
A hallgatók légi felderítési gyakorlatot is végrehajtottak a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár forgószárnyasain repülve
Forrás: MH BTKK

A hallgatók tevékenységét a Horvátországból, Németországból, Görögországból, Kazahsztánból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett öt magyar aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt, tiszt és altiszt kísérte figyelemmel.

Közeli konvojmozgásokat is megfigyeltek

Az elméleti képzést követően a résztvevők, április 23-án légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár forgószárnyasain felszállva: a szolnoki RepTár repülőmúzeumot és az ott látható haditechnikai eszközöket vették szemügyre madártávlatból, majd − a fiktív szituáció szerint − a környező települések közelében árvízkárokat, tüntetéseket, katonai konvojmozgásokat figyeltek meg és hidak állapotát mérték fel.

Intézkedniük kellett egy baleset kapcsán

Az MH BTKK-ban április 24-én zajló zárógyakorlat során a hallgatók – egy megrendezett feladatsort követve – információkat gyűjtöttek egy helyi polgármesterrel folytatott tárgyalás során. Kezelniük kellett egy „menekülttábor” körüli konfliktust, emellett egy baleset kapcsán is intézkedtek.

Gépen szálltak fölébe a felderítés során

A kiképzés része volt még, hogy járőrfeladatokat hajtottak végre a műveleti területen, mely során különböző szituációkban kellett helytállniuk az ENSZ útmutatásai alapján. A légi őrjárat és a helyi információk alapján ellenőrzést hajtottak végre a repülőmúzeumban. A gépjárműves patrol során ellenőrizték a műveleti területen zajló eseményeket, majd egy új, nem várt esemény tisztázása érdekében rövid légi felderítést hajtottak végre.

A háromhetes tanfolyam huszonöt résztvevője közül tizenheten külföldről érkeztek
Forrás: MH BTKK

A tanfolyam zárásaként a sikeresen végzett hallgatók pénteken átvehették az okleveleiket, melyek birtokában lehetőséget kaptak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában