Önmegváltás

2024.05.05. 17:00

Hagyományőrző, kreatív programok színesítik a Redemptiós Emlékhetet Jászberényben

A jászkun önmegváltás tiszteletére Redemptiós emlékhetet rendeznek május 6. és 11. között Jászberényben.

Illés Anita

Május 6-án, hétfőn 9 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Redemtio heti programsorozat a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban. A koszorúzást 11 órakor emlékünnepség követi a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol a köszöntők után átadják a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjakat. 

kézműveskedés
Fotó: Lang Róbert / Forrás: Illusztráció

A nap folyamán történelmi vetélkedőt rendeznek az általános iskolák felső tagozatai és a gimnáziumok diákjai részére, 13-tól 17 óráig. Hármas kerületi kézműves piknikre várják az érdeklődőket a Conselve parkban, 16.30-kor Nima Said Moghaddam iráni diák ad koncertet. 

Május 8-án, szerdán a Múzeumi esték sorozat keretében Hortiné Dr. Bathó Edit nyugalmazott múzeumigazgató „A Redemptió” címmel tart előadást a Jász Múzeumban. Május 9-én, csütörtökön „A Jászkun Kerületi Székház, mint bíróságépület és a Jászkun Redemptio” mottóval történelmi emléknapot rendeznek a Jászberényi Járásbíróságon. 

Rendhagyó történelemóra, épületbejárás, kiállítás és épülettörténeti előadások gazdagítják a programot. 

Szombaton első alkalommal rendezik meg a Re-Pro összművészeti napot a 150 éves Jász Múzeumban, ahol 14 órától graffiti, 15.30-kor kiváltságoklevelek készítése, 17 órakor az (Ön)Megváltás című kiállítás megnyitója, 18.30-kor An.Er.Jazz Band, majd Mojo koncert, kézműves italok, street food és utcabál várja a kikapcsolódni vágyókat. 

Ezen a napon a Jász Múzeum ingyenesen látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!