Kosárlabda

2024.04.30. 21:03

Domináns játékkal győzött az NHSZ-Szolnoki Olajbányász az Alba ellen – galériával

Az első perctől kezdve dominált az NHSZ-Szolnoki Olajbányász hazai pályán az elődöntő második mérkőzésén. Oliver Vidin az első meccs után úgy nyilatkozott, hogy csapata tud jobban is játszani, mint ahogy azt tette szombaton. Ezt pedig kedden be is bizonyította és végül tizenhárom ponttal legyőzte az Alba Fehérvárt.

Kovács Levente

Fontos mérkőzés elé nézett az NHSZ-Szolnoki Olajbányász kedden, ugyanis az NB I. elődöntőjének második mérkőzésén az Alba Fehérvárt fogadta a Tiszaligetben. A piros-feketék némileg győzelmi kényszerben várták a találkozót, hiszen 1–0-s hátrányba kerültek a párharc első meccsén, miután idegenben 92–83-ra kikaptak, így otthon mindenképpen nyerniük kellett, hogy kiegyenlítsenek.

Demajeo Wiggins (labdával) az NHSZ-Szolnoki Olajbányász egyik legjobbja volt az Alba Fehérvár ellen
Fotó: Mészáros János

Közel telt ház előtt léptek pályára a csapatok, a szurkolókon pedig semmi nem múlt, az első másodperctől kezdve hangosan biztatták kedvenceiket.

A győzelem érdekében mindent megtett az Olajbányász, az Alba irányítójára, Siyani Chambersre Lukács Norbert tapadt rá, aki jól hatástalanította az amerikai játékost. A palánk is jól dolgoztak a Tisza-partiak, James Dickey két gyorsan összeszedett faultjának köszönhetően Alejandro Zubillagának korán le kellett cserélnie centerét, amit ki is használtak Oliver Vidin fiai, és lépéselőnybe kerültek a meccs elején, 9–4. Szinte tapintható volt a feszültség a csarnokban, ez viszont úgy látszott, felspanolta a piros-feketéket, akik remekül játszottak az első negyedben. Az Alba Anthony Robertsnek köszönhetően visszajött kicsit a meccsbe, aki nemcsak pontjai miatt nem nyerte el a szurkolók szimpátiáját, hanem viselkedése miatt sem, miután az Olaj-tábornak mutogatva ünnepelte egyik kosarát. Ettől függetlenül viszont az Olajbányász vezetése nem volt veszélyben, és kilenc pont előnnyel zárta az első tíz percet, 26–17.

A második felvonás elején a Fehérvár szinte csak büntetőből tudott pontokat szerezni, ez viszont elég volt ahhoz, hogy tartsa a lépést az Olajjal, amely így sokáig nem tudott nagyon elszakadni. A játékrész második fele viszont Oliver Vidin együttesé volt, Sztrahinja Jovanovics utolsó másodperces triplájának köszönhetően pedig magabiztos, tizenhat pontos előnnyel vonulhattak nagyszünetre a piros-feketék, 53–37.

Sejteni lehetett, hogy nehéz második félidő vár az Olajbányászra, hiszen a Fehérvár a lehető legerősebb ötösével állhatott fel, mivel a fiatalszabály már nincs életben a második két negyedben. Ennek megfelelően bekezdett az Alba, és egy 8–0-s rohanással kezdte a harmadik negyedet. Jovanovics hármasa törte meg a székesfehérváriak lendületét, Pongó Máté és Anthony Durham triplája pedig visszaadta a csapat önbizalmát, 66–51. A piros-feketék megtartották tizenhatpontos előnyüket, és 72–56-ról várhatták az utolsó felvonást.

Ugyan magabiztosan vezetett Oliver Vidin együttese, nem nyugodhatott meg az utolsó negyedben. Két és fél perccel a vége előtt bejött az Alba tíz pont alá, így szoros végjátékra volt kilátás. Roberts ráadásul egymásutánban öt pontot is szerzett, így négyre csökkent az előny, 84–80. Dustin Thomas két közelije és Lukács Norbert triplája után viszont már nem maradt több kérdés, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász 93–80-ra megnyerte az elődöntő második mérkőzését és kiegyenlítette a párharcot.

A szurkolók kitettek magukért, remek hangulatot teremtettek, a mérkőzés után pedig visszahívták a csapatot az öltözőből, hogy közösen ünnepeljék a győzelmet.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Arconic-Alba Fehérvár 93–80 (26–17, 27–20, 19–19, 21–24)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 2000 néző. Vezette: Földházi Tamás Péter, Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc (Dernei Gábor)

Szolnok: JOVANOVICS 16/6, Eads 12, Lukács N. 3/3, THOMAS 18, WIGGINS 13. Csere: Pallai 5/3, Rudner 5, Révész 3, PONGÓ 8/3, Durham 10/6. Edző: Oliver Vidin.

Fehérvár: Chambers 9, Kass, Barnett 12, Philmore 5, Dickey 9. Csere: ROBERTS 21/3,Takács Milán, Balogh M. 2, VOJVODA 22/3. Edző: Alejandro Zubillaga.

Kipontozódott: Balogh M. (20.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 2–2, 4. perc: 9–4, 6. perc: 16–8, 8. perc: 21–13, 12. perc: 31–21, 14. perc: 38–27, 16. perc: 43–32, 18. perc: 47–34, 22. perc: 53–43, 24. perc: 58–50, 26. perc: 66–51, 28. perc: 69–52, 32. perc: 75–59, 34. perc: 79–64, 36. perc: 82–68, 38. perc: 84–78.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Gratulálok a játékosaimnak és a Fehérvárnak egyaránt! Ez csak egy mérkőzés volt, amelyet megnyertünk, viszont még kell két győzelem a döntőhöz. Nehéz megmondani, hogy miért nem tudtunk az első meccsen ilyen energiával játszani, most ezt szerencsére végig tudtuk vinni. A mérkőzés végén elveszítettük a fókuszt egy pár percre, az Alba pedig ezt kihasználta, és egy 12–4-es rohammal szorossá tette a meccset. Hasonlóan teljesítményre lesz majd szükségünk a folytatásban is, mint amit most nyújtottunk a győzelem érdekében. Készülünk a következő mérkőzésre, és reméljük, a hibáinkon tudunk majd javítani. 

Alejandro Zubillaga, a Fehérvár vezetőedzője: – Először is gratulálok a Szolnoknak! Mindig jó érzés itt meccselni, szeretek idejönni. Szeretném megköszönni a szurkolóinknak a biztatást, bár nem játszottunk a legjobban, de ők mindig támogatnak minket. Fizikálisan felülmúlt minket a Szolnok, ezt nem tudtuk jól kezelni az első félidőben. A második félidőben feljavultunk, közel jártunk a győzelemhez, volt, hogy feljöttünk négy pontra. Javulnunk kell a triplázásban, a büntetőzésben és a lepattanózásban is, utóbbiban tizenöttel maradtunk alul, ami nem fér bele egy elődöntőben. Most döntetlen a párharc, megyünk vissza Fehérvárra, ahol szeretnénk majd nyerni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában