Kosárlabda

2024.04.19. 21:00

Kisöpörte a Pécset az NHSZ-Szolnoki Olajbányász – galériával

Sokáig szorosan alakult a negyedik mérkőzés az NHSZ-Szolnoki Olajbányász és az NKA Pécs között. Az utolsó negyedben azonban állva hagyta ellenfelét Oliver Vidin együttese, amely tizenkilenc ponttal nyert, így bejutott az elődöntőbe, ahol az Alba Fehérvár lesz a piros-feketék ellenfele.

Kovács Levente

Azzal a céllal lépett pályára pénteken az NHSZ-Szolnoki Olajbányász, hogy lezárja az NKA Pécs elleni párharcát az NB I.-es bajnokság negyeddöntőjében. Legutóbb idegenben megszenvedtek a baranyaiakkal a piros-feketék, azonban James Eads utolsó másodpercekben szerzett triplájával és büntetőjével végült 83–82-re behúzták a meccset, így lehetőségük nyílt arra, hogy hazai pályán vessenek véget a párharcnak.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász, Pallai Tamás, kosárlabda
Pallai Tamás (labdával) öt triplával járult hozzá az NHSZ-Szolnoki Olajbányász győzelméhez
Fotó: Nagy Balázs

Az Olaj utoljára öt évvel ezelőtt, 2019-ben nyert 3–0-ra a negyeddöntőben, a Tisza-partiak akkor a Paksot söpörték ki, Oliver Vidin együttese pedig hasonló sikerre készült idén.

Kissé álmosan kezdte az első perceket a Szolnoki Olajbányász, kellett némi idő, mire felpörgött a csapat, azonban Dustin Thomas két labdaszerzése után már egál állt az eredményjelzőn öt és fél perc után, 12–12. Ezt követően viszont továbbra is inkább a Pécs volt lépéselőnyben, a piros-feketék kinti dobásai rendre rosszak voltak (9/1), így a palánk alól szedegették pontjaikat. Anthony Durham utolsó másodperces ziccerével azonban így is vezettek a szolnokiak az első negyedet követően, 25–24.

Pallai Tamás az első felvonás végén szórta be az Olaj első tripláját, a második játékrész elején pedig másodikat is megdobta, 28–24. Ezt követően szorosan alakult a találkozó, egyik csapat sem tudott elszakadni egymástól, végül három pont előnnyel vonult a nagyszünetre az Olajbányász, 47–44.

Hiába kezdte a harmadik felvonást 5–0-val a Pécs, nem sokkal később már a Tisza-partiak vezettek öttel, Csirke Ferenc viszont igyekezett megtörni az Olaj lendületét és egyből időt kért, 57–52. Sikerült is a Pécs vezetőedzőjének terve, ugyanis nem tudtak ellépni a piros-feketék. Amikor erre lehetőségük nyílt, a baranyaiaktól valaki mindig dobott egy hárompontost, így ugyan lépéselőnyben volt az idő nagy részében Oliver Vidin együttese, nem nyugodhatott meg, hiszen ott loholt a nyakában az NKA, de öt ponttal így is vezetett a harmadik negyed végén, 70–65.

A záró felvonásban már nemcsak a mérkőzés megnyerése, hanem a párharc lezárása is volt az Olajbányász célja, amely nagy lendülettel kezdte az utolsó tíz percet, Révész Ádám ziccere után pedig először vezetett kétszámjegyű különbséggel a meccsen, 77–66. Lukács Norbert zsákolásával tovább nőtt az előny, aki ráadásul egy támadófaultot is kiharcolt, amely a szurkolók tetszését is elnyerte, hiszen az ő nevét skandálták. Állva hagyta ellenfelét a Szolnok, amely 12–1-es rohanással nyitott, ami után már nem maradt sok kérdés a győztes kilétét illetően. Igazi közönségszórakoztató játékkal jutalmazták szurkolóikat a piros-feketék, akik láthatóan élvezték a játékot, ráadásul össze is jött nekik minden öt magyar játékossal a pályán. Végül pedig 99–80-ra győzött az NHSZ-Szolnoki Olajbányász, így 3–0-ra megnyerte a párharcot az NKA Péccsel szemben.

Oliver Vidin együttesére az elődöntőben az Alba Fehérvár csapata vár majd.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–NKA Universitas Pécs 99–80 (25–24, 22–20, 23–21, 29–15)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1800 néző. Vezette: Benczur Tamás, Ádám József, Lengyel Ádám József (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Szolnok: Jovanovics 12/3, Eads 6/3, LUKÁCS N. 14/3, THOMAS 13/3, WIGGINS 19. Csere: PALLAI 15/15, Rudner 4/3, Révész 4, Sebők, Kiss D., Pongó 2, Durham 10/6. Edző: Oliver Vidin.

Pécs: NIKOLIC 14/6, Kovács P. 13/9, Durmo 5, MANJGAFIC 18/9, Herger 2. Csere: Rátgéber, Kerpel-Fronius 6, Bor 4, Walker 9/6, Scherer 5/3, Lados, Henry 4. Edző: Csirke Ferenc.

Az eredmény alakulása.

2. perc: 2–7, 4. perc: 6–12, 6. perc: 12–14, 8. perc: 16–19, 12. perc: 30–28, 14. perc: 30–31, 16. perc: 35–35, 18. perc: 41–42, 22. perc: 53–52, 24. perc: 59–54, 26. perc: 62–58, 28. perc: 66–64, 32. perc: 77–66, 34. perc: 82–66, 36. perc: 82–71, 38. perc: 91–74.

Így látták a szakemberek

Oliver Vidin, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász vezetőedzője: – Ez nem volt egy könnyű mérkőzés. Ötször nyertünk zsinórban a Pécs ellen négy hét alatt, ami nem egyszerű dolog. Remek csapat a Pécs, kétszer le is győztek minket a szezonban, egyszer a bajnokság előtt egy felkészülési meccsen egyszer pedig az alapszakaszban, nem véletlen, hogy hatodikok lettek az alapszakaszban. Ma viszont mind a négy negyedet megnyertük, domináltunk a palánk alatt, a lepattanózásban, a második félidőben pedig minden statisztikában felülmúltuk őket, feljavult a dobóteljesítményünk, nagyjából hatvan százalékkal dobtunk, ami remek. A legfontosabb pillanata a mérkőzésnek az volt, amikor öt magyar játékos volt egyszerre a pályán, és megváltoztatták a játék képét a mi javunkra. Most a csapat kap két nap pihenőt, a szakmai stábnak viszont készülnie kell az Alba elleni összecsapásra. A Fehérvár egy remek együttes, kiemelkedő Vojvoda Dávid játékintelligenciája, van öt nagyszerű légiósuk, és még négy magyar játékosuk, akik beilleszkedik ebbe a képbe. Nekünk viszont van öt olyan magyar játékosunk, akik érdemben fel tudnak lépni egy-egy mérkőzésen, tudnak döntő szerepet vállalni, amit ezúttal is megmutattak, hiszen a plusz/mínusz mutatóban is lényegesen szebb eredményt hoztak a légiósok. Az az előnyünk volt, hogy a cserejátékosaink is értek annyit a pályán, mint a legjobb légiósok.

Csirke Ferenc, az NKA Pécs Universitas vezetőedzője: – Gratulálok a Szolnoknak! Nem hagytak nagyon kérdést a szériában, sok sikert kívánok nekik az elődöntőben. Megmutatták a játékosok, hogy van bennük tartás, és három negyeden keresztül tudtunk egy nagyon jó mérkőzést játszani. Fontos lesz a Sopron elleni párharc, hogy tudjunk utána játszani az ötödik helyért. Szeretnénk arra úgy készülni, mintha nekünk az lenne a playoff elődöntő. Nagy szó lenne, ha újoncként tudnánk játszani az ötödik helyért, és megmutassuk, hogy nem véletlen végeztünk hatodikként az alapszakaszban. Visszatérve a mérkőzésre, azért is gratulálok a Szolnoknak, mert az megsüvegelendő, hogy a negyedik negyedben öt magyar is volt a pályán, akik fantasztikus teljesítményt nyújtottak, úgyhogy azt hiszem, nincs azért nagy probléma a magyar kosárlabdával. A saját magyar játékosaimmal is meg vagyok elégedve, nagyon hiányzott Meleg Gergő a rotációnkból. Ez lesz az egyik legnagyobb erénye a Szolnoknak, hogy nagy rotációval tud játszani és két ugyanolyat ötöst tudnak felállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában