Gyurcsányék bizalmasa

2024.05.04. 14:45

Mártha Imre mindig megbízható kádere volt a baloldalnak (videó)

Mártha a második Gyurcsány-kormány megalakulásától kezdve éveken keresztül asszisztált azokhoz az energiaügyi megszorításokhoz, amelyeket Gyurcsány Ferenc és szövetségesei a 2006-os választási kampányban még kézzel-lábbal tagadtak – írja a Magyar Nemzet.

MW

Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (b), Karácsony Gergely főpolgármester (b2), Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (j) és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (j2) az FKF és szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Mártha Imre nemrégiben azt nyilatkozta egy interjúban, hogy színtiszta piaci működésben hisz. Ám minden bizonnyal nem ezen elvei (?) miatt kapta meg a Budapesti Közművek Zrt. (BKM) vezérigazgatói székét a Karácsony Gergely-féle Városházán, hanem mert megbízható kádert látott benne a baloldal – írja a Magyar Nemzet

Hasonlóképpen Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Mártha a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatói székét foglalhatta el. Utóbbi kinevezés előzménye volt, hogy Mártha a második Gyurcsány-kormány megalakulásától kezdve éveken keresztül asszisztált azokhoz az energiaügyi megszorításokhoz, amelyeket Gyurcsány Ferenc és szövetségesei a 2006-os választási kampányban még kézzel-lábbal tagadtak.

Így tehát 2008 májusában az addig vezérigazgató-helyettesként tevékenykedő Mártha Imre lett az MVM Zrt. vezérigazgatója. 

A megszorítópolitikát vezérigazgatóként is folytatta Mártha, aminek az eredménye – a Privátbankár összesítése szerint –, hogy a 2006 és 2010 közötti időszakban 61,5 százalékkal emelkedtek a háztartási energiaárak, a baloldali kormányzás nyolc esztendeje alatt pedig duplázódott az áramár.

Az MVM vezérigazgatójaként Mártha Imre láthatóan igyekezett meghálálni a bizalmat Gyurcsányéknak. A PestiSrácok-on 2014-ben megjelent cikk szerint Gyurcsány egykori kommunikációs vezetőjének, Szigetvári Viktornak a cége milliókat keresett a paksi bővítés farvizén 2008–2009-ben. 

Bár a 2010-es években Mártha Imre visszatért a magánszektorba (egyebek mellett az Invitel távközlési csoportot vezette operatív főigazgatóként) az egyre többet politizáló cégvezér végül – még a Karácsony–Gyurcsány-féle fővárosi kinevezés előtt – a baloldali pártok közelébe került. Nevezetesen, amikor 2018-ban az MSZP, a DK és a Párbeszéd a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába jelölte, de az erről döntő parlamenti bizottság nem támogatta a jelölést. 

A Budapesti Közművek vezérigazgatójaként Mártha elsősorban a botrányaival és a luxus életvitelével hívta fel magára a figyelmet.

A Mártha Imre vezette BKM finoman szólva sem nevezhető rendben működő vállalatnak, jelenleg nyomozás is zajlik a cég körüli egyik botrányos ügyben. Csalás bűntettének gyanújával a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot Tényi István feljelentése alapján. 

Mindeközben Mártha leginkább a privát ingatlanspekulációiról, valamint a családi cégének a tengeren túli terjeszkedéséről beszél a nyilvános szereplései alkalmával, s a Facebook-oldalán is az extravagáns életvitelével kérkedik. 

A teljes cikk a részletekkel ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában