Látogatás

2024.04.26. 17:45

Tovább működhet a szolnoki rehabilitációs központ

Újabb három évig még biztosan működhet a látássérült egyesület Szolnokon működő Elemi Rehabilitációs Központja.

Kovács Berta

Ismét elnyerte a „Látássérült személyek számára biztosított elemi rehabilitációs szolgáltatás” pályázaton megszerezhető támogatást a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesülete. A jó hírt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodásért felelős államtitkára jelentette be a helyszínen megtartott pénteki sajtótájékoztatón.

MJA_0879
A rendezvényen Fülöp Attila államtitkár, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester is méltatta a szervezet tevékenységét
Fotó: Mészáros János

Az egyesület 2017. október elseje óta nyújt elemi rehabilitációs szolgáltatást az Észak-alföldi régióban, elsősorban Szolnokon – mondta az eseményen Pesti Zoltánné elnök, akitől azt is megtudtuk, tavaly 52 látássérült személynek tudtak segítséget nyújtani összesen 2 802 órában foglalkoztatva őket.

„Szolnok egy odafigyelő, gondoskodó város”

A rendezvényen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is méltatta a szervezet tevékenységét, és Szalay Ferenc polgármester is szólt arról, miként tudnak együttműködni az egyesülettel, többek között az új létesítmények akadálymentessé tételénél.

– Szolnokról el lehet mondani, hogy egy odafigyelő, gondoskodó város – hangsúlyozta Fülöp Attila államtitkár. Felidézte azt is, hogy Pesti Zoltánné 2022-ben a a szociális munka napján vehetett át elismerést, mely nyilván a csapatának is szólt.

Folytatódhat a látásrehabilitációs szolgáltatás

Mint mondta, az elemi látásrehabilitációs szolgáltatás folytatódik hazánkban, megvannak a győztesei. Ennek törvényi biztonságát három évvel ezelőtt fektette le a parlament, civil szervezetekkel, alulról jövő kezdeményezéssel, úgymond a tereptapasztalatokat figyelembe véve.

– A korábbi évben több mint ezer ember vette igénybe országosan a rehabilitációs szolgáltatást, több mint 53 ezer órában. A kormány célkitűzése, hogy a fogyatékkal élő emberek munkához tudjanak jutni, képességeikhez mérten értéket tudjanak teremteni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy azokat a szolgáltatásokat fejlesszük, ami az akadálymentesítést, illetve a mindennapi élet teljes megélését lehetővé teszi számukra – hangsúlyozta az államtitkár.

Örömmel vette a simogatásokat Olivér

A Nagy Zsuzsanna szakmai vezető irányításával működő szolnoki központ olyan, 16 év feletti személyeknek nyújt többféle segítséget a mindennapi életben való boldoguláshoz, újbóli munkavállaláshoz, akik felnőttként veszítették ellátásukat. A vendégek megismerkedtek az ott folyó munkával, a rehabilitációs csapattal.

A látogatók szívébe rögtön belopta magát Lukács Ágota munkatárs Olivér nevű vakvezető kutyája. A barátságos labrador – mivel épp nem volt „szolgálatban” – örömmel vette a simogatásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában