A sport ereje

2024.04.19. 19:30

Hátrányos helyzetű gyerekek rúgták a bőrt a szolnoki Tiszaligetben – galériával és videóval

Tavaly után ismét Szolnokon rendezték meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Program falvaiban élő gyermekei számára a Fete Országos Labdarúgó Bajnokság első selejtezőjét. A legjobb csapatok végül a szeptemberi, Pancho Arénában tartott döntőbe kerülnek. A 2019-ben útjára indul program célja , hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a labdarúgás segítségével kiemelkedjenek a kisebb települések szerényebb körülményei közül.

Molnár-Révész Erika

Focimezbe öltözött, izgatott gyerekekkel telt meg pénteken a tiszaligeti műfüves pálya. Összesen 17 csapat érkezett Szolnokra az U12 és U15- ös korosztályból, jellemzően Heves, Nógrád, Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből az idei Fete Kupa selejtezőjére. 

foci, labdarúgás
Sokan rúgták a bőrt
Fotó: Mészáros János

– Számomra a foci egy életérzés. Enélkül nem tudnám elképzelni az életemet – jelentette ki a két éve fair play-díjat nyerő Tiszabura csapatkapitánya. Csonka Zoltán Szebasztián azt is elárulta, példaképe a portugál klasszis, Cristiano Ronaldo. 

– A mai meccstől azt várjuk, hogy mindenki sportszerűen játsszon, és szeretnénk megnyerni minden mérkőzést – hangsúlyozta. 

Nem csak Bura, Tiszabő csapata is a győzelemben reménykedett. 

Legutóbb is nyertünk, abban bízunk, most is sikerül. A foci már 6 éves korom óta fontos része az életemnek, megtanított a csapatjátékra, és egy nagyon erős önkontrollra. Arra is, hogy jó játékosok és emberek legyünk, hiszen azt is el kell fogadni, ha néha veszítünk, mert így tanulunk a hibáinkból

– mondta a bői csapatkapitány, Mága Alex. 

A Felzárkózó települések program falvaiban élő gyerekek számára negyedik éve rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MLSZ-szel együttműködésben a Fete Országos Labdarúgó Bajnokságot. 

– Programunk célja, hogy ezek a gyerekek teljesítményükkel eljussanak valahová, akár ifjú, akár felnőttkorukra. Az élményszerzés ennek fontos része, hiszen saját településükön nem tudják megélni azt, hogy ilyen szép környezetben, komlexumban sportoljanak. A labdarúgással elsajátítják a csapatjátékot, az összehangolt munkát, az ilyen versenyeken pedig megmutatják tudásukat. Számukra ez élmény, siker, cél, és meghatározhatja a későbbiekben az életüket– mondta Maka István, a Felzárkózó Települések Program sportszakterületi vezetője. 

Az ünnepélyes megnyitón a résztvevőket dr. Katona Károly, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója is köszöntötte. 

– A sport megtanít az önzetlenségre, a kitartásra, a csapatsportok, és különös tekintettel a labdarúgás megtanít az egymás iránti tiszteletre, a segítőkészségre, az ellenfél és a munka tiszteletére – hangsúlyozta a főigazgató.  

A négy selejtezőben közel 100 település csapata, mintegy 1000 gyerek lép pályára, hogy a legjobbak szeptemberben Felcsúton, a Pancho Arénában mérkőzzenek meg a döntőn. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában